Door de toenemende verstedelijking en de hoge inwonersaantal van Turkije zijn er veel appartementen te vinden die voornamelijk huurwoningen zijn. Hier en daar in het land zijn nog kroppenwijken te vinden waar de mensen wonen die het niet breed hebben en zich geen onderdak kunnen verschaffen. Turkse gezinnen kunnen als gastvrij omschreven worden. De gastvrijheid is vaak terug te zien in de woonsituatie. Turkse gezinnen die over de mogelijkheid beschikken hebben vaak gastkamers. Gasten zijn altijd welkom en worden met open armen ontvangen. (Informatieturkije, 12 juni 2014)
Familiestructuur
De familiebanden in zijn belangrijk in Turkije. Dit komt ook naar voren bij de culturele dimensie collectivisme. De familiebelangen zijn belangrijker dan een afzonderlijk persoon. Hoewel in grote steden zoals Istanboel individualisering toeneemt, geldt dat voor een overgrote deel van Turkije niet. De eensgezindheid van de familie is een typerende culturele aspect van Turkije. De ouderen in de familie krijgen veel respect, dit wordt van jongs af aan meegegeven aan iedereen. Hierbij kan gedacht worden aan moeders, vader, opa's en oma's maar ook het oudste kind van het gezin. In het oosten van Turkije zijn er nog traditionele families die hun dochter uithuwelijken. Hoewel dit in zekere mate afneemt, vindt het nog steeds plaats en wordt het als een maatschappelijke probleem gezien in Turkije. (Informatieturkije, 12 juni 2014)
Eten
Turkije heeft een grote en variërende keuken. De gemiddelde Turk bereidt met veel precisie een gerecht voor en is hier langer mee bezig in vergelijking met een Nederlander. Het is van belang dat turken vaak verse producten gebruiken. Deze halen ze elke week op de markt. Turken nemen vaak geen genoegen met één soort gerecht en bereiden dan ook meerdere gerechten voor het diner. Het diner begint vaak met een voorgerecht dat bestaat uit traditionele soep en wordt vervolgd met verschillende gerechten. Ook wordt vrijwel altijd brood geserveerd bij soep en hoofdgerechten. Dit is ook terug te zien bij restaurants. Voor gasten maar ook tijdens nationale feestdagen wordt er vaak extra aandacht besteed aan verschillende lekkernijen zoals baklava en andere zoetigheden. (Nederlanders in Turkije, 12 juni 2014)
(De bronnen zijn als hyperlinks bijgevoegd in de bronvermelding)
ewa goede wep
BeantwoordenVerwijderen