Klimaat en neerslag

Het klimaat van Turkije


Turkije beschikt over drie klimaatzones. Op de gebieden langs de kunst heerst zeeklimaat. Dit houdt in dat op deze gebieden geen ijskoude winters ervaren. Daarnaast maken deze warme zomers mee met weinig neerslag tijdens de zomermaanden. Het oostelijke deel van Turkije heeft een gematigd landklimaat. Dit houdt in dat er in alle seizoenen regelmatig neerslag plaatsvindt. Midden-Turkije heeft een steppeklimaat. Een steppeklimaat houdt in dat het winters vrij koel en zomers vrij warm en er is op jaarbasis weinig neerslag. (Klimaatinfo, 12 juni 2014)

Vooral in de berggebieden in Turkije, in het Oosten, kan het in de winter flink sneeuwen. In deze gebieden blijft sneeuw zelf maandenlang liggen. Dit maakt wintersportvakanties mogelijk in verschillende gebieden. In de zomermaanden heeft Turkije te maken met hittegolven die soms pieken kunnen hebben van boven de 40 graden. Het heetste gebied van Turkije is het oosten van de kust langs de Middellandse Zee.(Klimaatinfo, 12 juni 2014)

Neerslag

De meeste neerslag treedt op in de wintermaanden. In het Lycië-gebergte is het erg nat in de periode november tot en met maart. In dit gebied valt op jaarbasis 1.500 millimeter regen in de periode van november tot en met maart. Dit aantal is ongeveer driekwart van het totale neerslag van dit gebied.
Tussen de bergketens in, op de Centraal Anatolische hoogvlakte treedt een steppeklimaat. In dit gebied is het dan flink droger dan in de rest van het land, omdat neerslaggebieden door de bergen dit deel van het land vrijwel niet kunnen bereiken. Op jaarbasis valt hier  zo'n 300 tot 450 millimeter neerslag. De relatieve luchtvochtigheid is lager dan in andere delen van Turkije. Het oosten en zuidoosten hebben jaarlijks 1.200 tot 1.600 mm neerslag. Het oosten en zuidoosten van Turkije behoren daarmee tot de nattere plekken van Turkije. 
(Klimaatinfo, 12 juni 2014)


Neerslag in de kustgebieden

Langs de kusten in het zuiden en westen valt er jaarlijks 600 tot 800 millimeter per jaar. Deze neerslag is te vergelijken met de neerslag van Nederland.  De neerslag valt in Turkije meestal in het late najaar en de winter, terwijl in het in Nederland redelijk verdeeld is. De zomers zijn juist weer een stuk droger in deze gebieden van Turkije.  Er zijn zelf gebieden waar het wekenlang niet regent. 
(Klimaatinfo, 12 juni 2014)


Het klimaat van Bursa

Bursa aan de overzijde van de Zee van Marmara en is dichtbij gelegen aan een wintersport gebied het Uludağ Nationaal Park. Bursa heeft een middellandse zee klimaat. Zomers is het warm en winters is het matig koud maar wel met regelmatig neerslag. Hieronder is het klimaat van Bursa weergegeven. (Klimaatinfo, 12 juni 2014)

Het klimaat van Bursa.                                                       Bron: Klimaatinfo

(De bronnen zijn als hyperlinks bijgevoegd in de bronvermelding)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten